къдроглав пеликан

Къдроглавия Пеликан – от враг в съдружник

Фауна

Информация

Рибоядните птици се конкурират с нас, рибарите, за един и същ ресурс. Като всички птици и рибоядните са част от екосистеми, които без тях стават нестабилни. Може ли обаче интересите на тези пернати и просперитета на рибарите да се съвпаднат?
Примерът с езерото Керкини (Бутковско блато) в Северна Гърция показва, че взаимно изгоден „бизнес“ е възможен. Преди 20 години гръцките рибари гледат на световно застрашените къдроглави пеликани като на врагове. Постепенно обаче, пеликаните стават желан обект за снимане от фотографи, които са склонни да платят добре за разходка с лодка за да запечатат в кадри срещата си с този рядък вид. Днес рибарите от Керкини дори подхранват с каракуда къдроглавите пеликани за да спечелят тяхното доверие и да гарантират хубави снимки на техните платежоспособни клиенти.
Къдроглавият пеликан е един от символите не само на резерват „Сребърна“, но и на целия Долен Дунав. Попада в списъка „ТОП 100“ туристически атракции на Dunav Ultra. Освен в Сребърна, благодарение на Българско дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria от сравнително скоро той гнезди и на о. Персин.
По време на нашите разходки с лодка често се виждат къдроглави пеликани, на които нашите клиенти може да се полюбуват. Къдроглавите пеликани са най-тежките летящи птици, но независимо от теглото им (достига до 15 кг) те са много грациозни летци.
Резервирайте при нас туристическа разходка с лодка за да научите повече за пеликаните и други интересни видове животни по р. Дунав.

Автор на снимките: Светослав Велков

Кога

през цялата година

Къде